Οι κατσαρίδες που μας απασχολούν ως παράσιτα στην Ελλάδα ανήκουν κυρίως σε 3 είδη, την ψιλή καφέ γερμανική κατσαρίδα Blatella Germanica, την μεγάλη κοκκινωπή αμερικάνικη Periplaneta Americana και την μαύρη ασιατική Blatta Orientalis. Τα δύο τελευταία είδη είναι αυτά που απαντώνται σε υπονόμους και φρεάτια και περιστασιακά εισβάλουν στα σπίτια μας. Η Blatella Germanica αντίθετα απαντάται πολύ συχνά σε χώρους εστίασης και παρασκευής τροφίμων, σε σπίτια, ξενοδοχεία, σκάφη κ.τ.λ όπου ο πληθυσμός τους μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα νούμερα.
Οι κατσαρίδες δεν αποτελούν αναγκαίο ξενιστή κάποιου παθογόνου όπως τα κουνούπια, όμως μπορούν μηχανικά να επιμολύνουν τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες με βακτήρια που ευθύνονται για τροφιμογενείς λοιμώξεις. Επίσης είναι γνωστός ο ρόλος τους στην δημιουργία αλλεργικού άσθματος μέσω των ήδη αναγνωρισμένων εργαστηριακά αλλεργιογόνων του εξωσκελετού τους.
Η Pest Shield χρησιμοποιεί ειδικές κολλητικές παγίδες με τροφοελκυστικά και σεξουαλικές φερομόνες (μπλατελλοκινόνη), για παρακολούθηση του πληθυσμού, αλλά και μαζική παγίδευση.
Όπου χρειάζεται, διενεργούνται υπολειμματικοί ψεκασμοί, με εγκεκριμένα σκευάσματα.
Επίσης, για αυξημένη αποτελεσματικότητα και διαρκή κάλυψη, εφαρμόζουμε τα καλύτερα τροφοελκυστικά gel της αγοράς, τα οποία λόγω της μορφής τους είναι ακίνδυνα για τους ενοίκους ή τους εργαζόμενους στο χώρο και μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε χώρο εστίασης. Σε επαγγελματικούς χώρους εστίασης, μπορούμε να συνδυάσουμε την εφαρμογή του gel με επιλεκτικούς ενζυματικούς καθαρισμούς, αυξάνοντας την ελκυστικότητά του.
Στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης, στο μέτρο του δυνατού, η Pest Shield θα κάνει τις σχετικές ενέργειες για την εμπόδιση εισόδου των εντόμων στο χώρο σας ή θα σας συμβουλεύσει πάνω σε αυτό.
Οι κατσαρίδες ανήκουν στην οικογένεια των Blottoidea, με περίπου 4000 είδη. Απο αυτά γύρω στα 50 έχουν χαρακτηριστεί ως παράσιτα ή περιστασιακοί εισβολείς. Στην Ελλάδα ως παράσιτα απαντώνται κυρίως 3 είδη: Blattella germanica ή γερμανική κατσαρίδα, Blatta orientalis ή ασιατική, Periplaneta αmericana ή αμερικάνικη κατσαρίδα. Η Supella longipalpa απαντάται σχετικά σπάνια ενώ στοιχεία για την Poliphaga aegyptiaca δεν υπάρχουν για την Ελλάδα, παρόλο που ήδη έχει βρεθεί στην Νότια Ιταλία, από την πλευρά του Ιόνιου Πελάγους.
Οι κατσαρίδες παίζουν σημαντικό ρόλο στις τροφιμογενείς λοιμώξεις. Φέρουν πλήθος βακτηρίων (E. Coli, Salmonella spp, Shigella spp, κτλ) και μύκητων (Aspergillus spp, Candida spp, κτλ), τα οποία δυνητικά, μπορούν να μεταφέρουν πάνω σε τρόφιμα, καθιστώντας τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για παρουσία παθογόνων πάνω στις κατσαρίδες, που προσβάλλουν ζώα εκτροφής (χοίρους και πουλερικά).
Εργαστηριακά, έχουν ήδη απομονωθεί διάφορα αλλεργιογόνα στον εξωσκελετό και τα περιττώματα της γερμανικής κατσαρίδας (Bla g1, Bla g2 κτλ), τα οποία σχετίζονται με το αλλεργικό άσθμα. Μία θηλυκή γερμανική κατσαρίδα, μπορεί να παράξει από 25000 εώς 50000 μονάδες αλλεργιογόνων κατά την διάρκεια της ζωής της (5-6 μήνες). Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορούν να παραμείνουν στην οικιακή σκόνη πάνω από 6 μήνες. Έχει αποδειχθεί πως ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα, έχουν IgE αντισώματα (τα οποία σχετίζονται με τις αλλεργικές αντιδράσεις), σε κάποιο αλλεργιογόνο κατσαρίδας (Eggleston et al., 2001).
Η γερμανική κατσαρίδα (Blatella germanica) απαντάται αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει ζέστη και υγρασία. Κοινή σε κουζίνες, μπάνια, αποθήκες τροφίμων, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία κτλ. Έχει μήκος 10-15 χιλιοστά και ζει περίπου 5-6 μήνες. Ο κύκλος ζωής από αυγό σε ενήλικο ολοκληρώνεται περίπου σε 40 μέρες και το ωοθήκιο περιέχει γύρω στα 35 αυγά. Ο χρωματισμός τους είναι από καφέ μέχρι υποκίτρινο. Οι νύμφες του 1ου σταδίου εμφανίζουν προαιρετική κοπροφαγία, γεγονός το οποίο προκρίνει την χρήση των χημικών σε μορφή gel, λόγω της δευτερογενούς τοξικότητας που εμφανίζουν.
Η ασιατική κατσαρίδα (Blatta orientalis) είναι μαύρου-καφέ χρώματος και έχει μήκος 25-30 χιλιοστά. Μπορεί να επιβιώσει 4 με 5 μήνες. Το ωοθήκιό της περιέχει περίπου 10 αυγά. Η θηλυκή, προσκολλά το ωοθήκιο μέχρι και 10 μέρες πριν την εκκόλαψη, σε αντίθεση με τα άλλα κοινά είδη (1-2 μέρες). Θεωρείται περιαστικό είδος. Απαντάται κυρίως σε φρεάτια, αγωγούς κτλ. Στους εσωτερικούς χώρους απαντάται σε υπόγεια μέρη, ενώ εισέρχεται κυρίως μέσω των σιφωνιών. Την ζεστή περίοδο ανευρίσκεται σε παλιές κατοικίες, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους (εστιατόρια, φούρνους κτλ). Λόγω της παρουσίας τους σε φρεάτια, μεταφέρουν πολλά παθογόνα εντεροβακτήρια. Επειδή αυτές οι κατσαρίδες, όπως και τα άλλα κοινά είδη, συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς σε κατάλληλα καταφύγια λόγω των φερομονών συνάθρισης, συνήθως η περιοδική εφαρμογή πυρεθροειδών στα φρεάτια και περιμετρικά είναι ικανή να ελέγξει τον πληθυσμό τους. Σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου τα ωοθήκια δεν εκολλάππτονται και η δραστηριότητά αυτών των εντόμων σταματά. Συνήθως ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού τους θα εισχωρήσει στο εσωτερικό των κτιρίων.
Η αμερικάνικη κατσαρίδα (Periplaneta americana) αποτελεί την μεγαλύτερη κοινή κατσαρίδα με μήκος εώς 40 χιλιοστά. Έχει χρώμα καφέ υποκόκκινο. Το ωοθήκιό της περιέχει περίπου 18 αυγά. Είναι περιαστικό είδος. Απαντάται σε φρεάτια, αγωγούς εξαερισμού κτλ αλλά και σε χαμηλή βλάστηση. Στο εσωτερικό των κτιρίων απαντάται σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία όπως τα συστήματα αγωγών. Έχει καλή ικανότητα πετάγματος και μπορεί να εισέρχεται σε εσωτερικούς χώρους από τα παράθυρα. Λόγω της παρουσίας της σε φρεάτια, μπορεί να μεταφέρει πολλά παθογόνα εντεροβακτήρια. Συνήθως η εφαρμογή πυρεθροειδών στους χώρους συνάθροισής τους είναι αρκετή στο να ελέγξει τον πληθυσμό τους.
Η Supella longipalpa απαντάται σχετικά σπάνια σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Έχει μήκος 25-30 χιλιοστά και το ωοθήκιό της περιέχει περίπου 16 αυγά. Συνήθως ανευρίσκεται σε σπίτια με ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία, σε ντουλάπια, ντουλάπες και γενικά σε ψηλά μέρη. Λίγα ερευνητικά στοιχεία υπάρχουν για το συγκεκριμένο είδος.
Η Polyphaga aegyptiaca έχει μήκος 25-35 χιλιοστά και είναι μαύρου χρώματος. Το αρσενικό έχει φτερά ενώ το θηλυκό είναι άπτερο και δισκοειδούς σχήματος. Το ωοθήκιο περιέχει περίπου 13 αυγά. Ο κύκλος του διαρκεί 2 χρόνια, εκ των οποίων 6 μήνες διαρκεί το νυμφικό στάδιο. Αντέχει πολλούς μήνες την ξηρασία. Απαντάται σε κουζίνες, αποθήκες, σπίτια κτλ. Το είδος αυτό προέρχεται από την Αφρική και υπάρχει ήδη στην Νότια Ιταλία και Σικελία. Μελέτες για την ύπαρξή της στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, αλλά πιθανότατα έχει καταφθάσει και στην Δυτική Ελλάδα με τα εμπορευματοκιβώτια.
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Στην περίπτωση προσβολής σε κατοικία είναι πολύ σημαντικό να αποσυρθεί άμεσα το τρωκτικό από το χώρο για την διασφάλιση της υγείας των ενοίκων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε τεχνικές μηχανικής παγίδευσης που θανατώνουν ακαριαία το τρωκτικό και το σώμα του είναι άμεσα διαθέσιμο για απόρριψη.
Συνδυάζουμε διάφορες τεχνικές προκειμένου να κάμψουμε την αποδεδειγμένη φοβία των τρωκτικών για κάθε τι καινούργιο που συναντούν στο περιβάλλον τους. Αυτές, συνοπτικά, περιλαμβάνουν την προκαταρτική δόλωση, τη σωστή επιλογή δολώματος σε σχέση με τον ανταγωνισμό της τροφής στο περιβάλλον, τη σωστή επιλογή τύπου παγίδας και χωρικής τοποθέτησης και την τεχνική sandwich.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Η νομοθεσία επιβάλλει την μυοκτονία στην βιομηχανία τροφίμων, για την διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, όπως επίσης και στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την προστασία ιατροφαρμακευτικού υλικού. Τέλος, διάφορες τυπολογίες κτιρίων και εγκαταστάσεων υπόκεινται στην εφαρμογή μυοκτονίας για ασφαλιστικούς λόγους ή αναφορικά με την ασφάλεια των εργαζομένων.
Η βιομηχανία έχει κάνει μεγάλες και επιτυχημένες προσπάθειες να βελτιώσει την ποιότητα των τρωκτικοκτόνων. Παρόλα αυτά η χημική καταπολέμηση παραμένει πάντα βασισμένη σε χημικά σκευάσματα τα οποία ενέχουν κάποιους κινδύνους.
Μύθος 1ος: Είναι λάθος πως το νεκρό τρωκτικό μουμιοποιείται. Τα αντιπηκτικά που χρησιμοποιούνται δρουν ως αναστολείς της εποξειδικής αναγωγάσης της βιταμίνης Κ που χρησιμεύει στην δημιουργία της προθρομβίνης, με συνέπεια την μη πήξη του αίματος. Παράλληλα τα αντιπηκτικά προκαλούν και αύξηση της διαπερατότητας των μικρών αγγείων που με την σειρά της προκαλεί εσωτερικές αιμορραγίες. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να σταματήσει την φυσιολογική δράση διαφόρων ενζύμων του πάγκρεας αλλά και μικροοργανισμών του περιβάλλοντος που αποσυνθέτουν το νεκρό σώμα με συνέπεια την όποια δυσοσμία. Μην ξεχνάμε επίσης πως τα νεκρά σώματα, ήδη από τις πρώτες ώρες, δέχονται επίθεση από διάφορα είδη μυγών και κολεοπτέρων που συνεισφέρουν και αυτά στην αποσύνθεση. Επίσης, διάφορα αιμομυζητικά παράσιτα, που ενδέχεται να βρίσκονται πάνω στο τρωκτικό, και ευθύνονται για την μετάδοση σοβαρών ασθενειών, θα αναζητήσουν το επόμενο θύμα που μπορεί να είμαστε εμείς.
Μύθος 2ος: Είναι λάθος πως το δηλητηριασμένο ποντίκι θα διψάσει και θα βγει έξω να βρει νερό. Το που και το πότε θα πεθάνει είναι αβέβαιο, εξαρτάται από την δόση που έλαβε και την ανθεκτικότητα του, συνήθως βέβαια η φωλιά είναι το πιθανότερο μέρος αλλά και το πιο δυσπρόσιτο.
Μύθος 3ος: Το τρωκτικό θα πεθάνει αμέσως. Πρέπει να πούμε πως τα τρωκτικά έχουν ήδη αναπτύξει ανθεκτικότητα σε κάποια σκευάσματα, και πως ο μέσος χρόνος θανάτωσης είναι 3-5 μέρες. Αυτό είναι επιθυμητό προς αποφυγή της δολωματικής φοβίας, κάτι όμως που δεν επιτυγχάνεται πλήρως, έχει βρεθεί πως ένας εγκατεστημένος πληθυσμός υπό συνεχή χημική καταπολέμηση, αναπτύσσει δολωματική φοβία. Επίσης ένα δηλητηριασμένο τρωκτικό έως ότου πεθάνει, συνεχίζει να αφοδεύει, να ουρεί, να αφήνει τρίχες και να ροκανίζει, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία μας.
Μύθος 4ος: Τα σκευάσματα διαρκούν πολύ. Τα σκευάσματα πρέπει κανονικά να αντικαθίστανται κάθε μήνα , το πολύ κάθε 2 μήνες, διότι μετά πιάνουν μύκητες και γενικά δεν είναι πια τόσο ελκυστικά. Επίσης η εμπειρία μας έχει δείξει πως πολλές φορές το δόλωμα καταναλώνεται από σαλιγκάρια, έτσι ένας δολωματικός σταθμός πρέπει να εξυπηρετείται συχνά, για την ανανέωση των δολωμάτων και τον καθαρισμό του.
Μια επαναστατική μέθοδος μυοκτονίας που την καθιστά ασφαλή όσο ποτέ για τα τρόφιμα, τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Απόλυτα εναρμονισμένο με διάφορα πρότυπα και ειδικά με αυτά που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων. Η πλέον ασφαλέστερη μέθοδος για την μυοκτονία σε εσωτερικό χώρο.
EKOMILLE
Η ολοένα αυξανόμενη απαίτηση από τους καταναλωτές για ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες, δεν θα μπορούσε να παραλείψει την μυοκτονία.
Στα πλαίσια αυτά, η PEST SHIELD επέλεξε να εισάγει στο οπλοστάσιο της το Ekomille, και να αναπτύξει την μέθοδο ασφαλούς μυοκτονίας για μία αποτελεσματική και οικολογική καταπολέμηση των τρωκτικών στον αστικό και βιομηχανικό χώρο.
Η χρήση της συσκευής Ekomille διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, αφού δεν χρησιμοποιεί χημικά και δεν διασπείρει δηλητηριασμένα πτώματα τρωκτικών στο χώρο.
Η συσκευή Ekomille είναι μία ηλεκτρομηχανική συσκευή που παρέχει αυτόματες, πολλαπλές και συνεχείς συλλήψεις τρωκτικών (αρουραίων και ποντικών). Χάριν στις κατασκευαστικές του ιδιότητες προσφέρει υγιεινή, αποτελεσματική και οικολογική μυοκτονία. Προϊόν πολυετούς έρευνας και δεκαετούς πιστοποιημένης λειτουργίας, δεν χρησιμοποιεί χημικά αλλά μόνο φυσικές τροφές, εκμεταλλευόμενο την συμπεριφορά των τρωκτικών.
Η PEST SHIELD ως αντιπρόσωπος της συσκευής στην Ελλάδα, εκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό σχετικά με την ορθή χρήση της συσκευής.
Δείτε το βίντεο εδώ!
Σε εξωτερικούς χώρους βιομηχανικών κτιρίων υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης με ασφαλείς δολωματικούς σταθμούς, μη προσβάσιμους σε ανθρώπους και ζώα, για τον έλεγχο πιθανής προσβολής από τρωκτικά. Οι δολωματικοί σταθμοί, καταγράφονται στην κάτοψη του κτιρίου σας και περιοδικά γίνεται ανάλυση της ποσοστιαίας λήψης τροφής από κάθε σταθμό, για την βελτιστοποίηση του πλάνου διαχείρισης. Τα αντιπηκτικά είναι δεύτερης γενιάς και με άδεια κυκλοφορίας στην αγορά.
Οι μύγες, γενικότερα, αποτελούν μία σοβαρή απειλή για τα τρόφιμα και την δημόσια υγεία, καθώς έχει βρεθεί πως μεταφέρουν τον μεγαλύτερο αριθμό παθογόνων οργανισμών.
Οι μύγες ανήκουν σε διάφορες οικογένειες (drosofilidae, phoridae, psicodidae, myscidae, sarcopfagidae κτλ) και η κάθε μια χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΜΥΓΩΝ
✔️Οπτικός έλεγχος: Με αυτό τον τρόπο θα καθορίσουμε πιθανά σημεία αναπαραγωγής, σημεία εισόδου και γενικά συνθήκες που ευνοούν την ύπαρξη των μυγών.
✔️Αναγνώριση: Κάθε οικογένεια μυγών χρήζει και διαφορετική αντιμετώπιση. Δείγματα θα εξεταστούν στο στερεοσκόπιο του εργαστηρίου μας με σκοπό την σωστή αναγνώριση.
✔️Καθαρισμοί: Σημαντικό στοιχείο στην εφαρμογή αποτελεί η χρήση ενζυματικών καθαριστικών σε σιφώνια, φρεάτια, λιποσυλλέκτες κτλ για την μείωση των εστιών αναπαραγωγής.
✔️Μηχανική εμπόδιση και παγίδευση: Συμβουλευτική αναφορικά με το κλείσιμο εισόδων και τοποθέτηση ειδικών συσκευών με τροφοελκυστικά ή υπεριώδους ακτινοβολίας, σε εναρμόνιση με την ασφάλεια των τροφίμων.
✔️Χημική καταπολέμηση: Όπου χρειάζεται διενεργούνται ψεκασμοί και εκνεφώσεις με ειδικά σκευάσματα της αγοράς.
Οι καιρικές συνθήκες, η οικονομική δυσκολία των δήμων για δράση, αλλά και η ραγδαία εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης προμηνύουν μία δύσκολη εποχή.
Εμείς προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κουνουπιών με προνυμφοκτονία και καταπολέμηση ενηλίκων με ειδική συσκευή fogger (εκνεφωτής) για εκτενέστερη κάλυψη
Η αντιμετώπιση των κουνουπιών προυποθέτει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλάμβάνει την διαχείριση του περιβάλλοντα χώρου, την εκπαίδευση του ενδιαφερομένου, εφαρμογές προνυμφοκτονίας και σε περιπτώσεις εξάρσεων και υψηλής όχλησης την καταπολέμηση των ακμαίων.
Σας συμβουλεύουμε και σας βοηθάμε να εξαλείψετε τα πιθανά σημεία εκκόλαψης των αυγών, όπως επίσης και για τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.
Χρησιμοποιώντας ειδικούς ρυθμιστές ανάπτυξης επιχειρούμε την παρεμπόδιση ανάπτυξης των προνυμφών σε υδάτινα σημεία που δεν μπορούν να απομακρυνθούν, γλάστρες αλλά και φρεάτια και άλλα.
Με ειδική συσκευή (εκνεφωτή), μειώνουμε την έντονη όχληση από τα ενήλικα κουνούπια αλλά και τις σκνίπες, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη κάλυψη.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΡΙΩΝ
Η PEST SHIELD τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσίασε πάνω από 35% του όγκου των επισκέψεων της αποκλειστικά για καταπολέμηση κοριών. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει την στρατηγική μας για τις συγκεκριμένες εφαρμογές, που βασίζεται αφενός στην υιοθέτηση πρωτοκόλλων έγκυρων διεθνών οργανισμών και αφετέρου στην κατοχή ειδικού και ποικίλου εξοπλισμού με κοινό χαρακτηριστικό την θερμική καταπολέμηση.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ
Οι κοριοί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι θεωρίες για τα αίτια του φαινομένου αυτού ποικίλουν, με επικρατέστερες την απαγόρευση της χρήσης του DDT, για προφανείς λόγους, και την αυξανόμενη μετακίνηση ταξιδιωτών ανά τον κόσμο.
Η βιολογία του και οι συνήθειες του κοριού είναι τέτοιες, που τον καθιστούν μία αληθινή πρόκληση για τις εταιρείες διαχείρισης παρασίτων, ενώ η εκπληκτική ικανότητά του να μεταφέρεται από μέρος σε μέρος, καθιστά κάθε σπίτι η ξενοδοχείο ευάλωτο σε προσβολή.
Οι κοριοί ανήκουν στα Ημίπτερα και στην οικογένεια των Cimicidae. Οι οικογένεια αυτή εκπροσωπείται από διάφορα είδη, των οποίων το κοινό χαρακτηριστικό είναι η αιμομύζηση. Το πιο κοινό, και κοσμοπολίτικο είδος είναι το Cimex lectularius, που απαντάται σε σπίτια, ξενοδοχεία, σκάφη, οίκους ευγηρίας, στρατόπεδα και όπου αλλού συναθροίζονται άνθρωποι. Ο κοινός κοριός Cimex lectularius, έχει μήκος που κυμαίνεται από 2 χιλιοστά (η προνύμφη πρώτου σταδίου), έως 8-9 χιλιοστά (το ενήλικο). Το σχήμα του είναι οβάλ και είναι πεπλατυσμένος. Τα φτερά του είναι υποτυπώδη και αποτελούν διαγνωστικό χαρακτήρα για την αναγνώριση των διαφορετικών ειδών. Το χρώμα είναι συνήθως ανοιχτό καφέ με σκούρο κόκκινο, ενώ οι προνύμφες που δεν έχουν τραφεί έχουν μια ημιδιαφανή όψη.
Οι οικογένεια των Κιμικίδων περιέχει και άλλα είδη τα οποία είναι δυσκολότερο να μας απασχολήσουν στο αστικό περιβάλλον, χωρίς βέβαια αυτό να είναι αδύνατο να συμβεί. Αυτά παρασιτούν κυρίως πουλιά και νυχτερίδες και ανήκουν στα γένη Cimex και Oeciacus.
Ο κύκλος του κοριού περιλαμβάνει 5 νυμφικά στάδια τα οποία ομοιάζουν με το ενήλικο αλλά έχουν μικρότερο μέγεθος, τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον ένα γεύμα αίματος για να μεταμορφωθούν από το ένα στάδιο στο άλλο. Το θηλυκό ζει μέχρι 2 χρόνια και γεννά συνολικά 200-500 αυγά, εναποθέτοντας 1 έως 5 αυγά καθημερινά. Η χρονική διάρκεια από αυγό σε αυγό είναι 4-5 εβδομάδες. Τα αυγά έχουν κρεμ χρώμα και επίμηκες σχήμα και εναποθέτονται σε μικρές ομάδες. Κατά κανόνα, δίπλα στα αυγά, συναντάμε και προνύμφες αρχικών σταδίων όπως και το θηλυκό άτομο. Η διαδικασία της γονιμοποίησης είναι τραυματική για το θηλυκό. Το αρσενικό τρυπά το χιτινικό τοίχωμα του θηλυκού και εγχύνει το σπέρμα αρχικά εκτός του αναπαραγωγικού αυλού. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές και να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο του θηλυκού ατόμου. Για τον λόγο αυτό το θηλυκό απομακρύνεται από τα αρσενικά και συνήθως δεν απαντώνται σε συναθροίσεις πολλών ατόμων. Αυτό το χαρακτηριστικό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν κατά τον έλεγχο της προσβολής.
Οι κοριοί τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, κάθε 3-5 μέρες, πάνω στον άνθρωπο όταν βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου ή ξεκούρασης. Οι προνύμφες μπορούν να προσλάβουν 5 φορές το σωματικό τους βάρος σε αίμα, το αρσενικό 1,5 φορές το βάρος του, ενώ το θηλυκό 2 φορές το σωματικό του βάρος. Το ίδιο άτομο μπορεί να τσιμπήσει περισσότερες φορές το ίδιο βράδυ. Μέσα σε 5 ώρες από την λήψη του αίματος, η μισή ποσότητα θα απορριφθεί μέσω των περιττωμάτων, τα οποία αποτελούν βασικό διαγνωστικό εύρημα μιας προσβολής. Τα ενήλικα αντέχουν χωρίς τροφή πάνω από ένα έτος και οι προνύμφες 3-4 μήνες. Οι κοριοί έλκονται από την θερμότητα του ανθρώπινου σώματος και την εκπνοή του διοξειδίου του άνθρακα. Αναφέρεται επίσης και η ισταμίνη ως ισχυρό συναθροιστικό για τους κοριούς. Δεν μπορούν να εντοπίσουν το θύμα τους σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρων.
Οι κοριοί την ημέρα κρύβονται σε σχισμές πάχους ελάχιστων χιλιοστών, γεγονός που τους καθιστά δύσκολο να βρεθούν. Το 93% της προσβολής ανευρίσκεται σε μια ακτίνα 1,5 μέτρα γύρω από το θύμα. Τα μέρη όπου πιθανόν βρίσκονται είναι τα ρέλια και τα κουμπιά του στρώματος, οι σανίδες και οι ενώσεις του κρεβατιού, το προσκέφαλο και οι πτυχώσεις του, τα διακοσμητικά φουρά, το ξύλινο σοβατεπί πίσω από το κρεββάτι, τα κομοδίνα, τα κάδρα, οι πρίζες, τα κουρτινόξυλα και οι κουρτίνες και ότι άλλο είναι στην ακτίνα αυτή.
Οι κοριοί περιέχουν 28 ανθρώπινα παθογόνα, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να τα μεταφέρουν με το τσίμπημα. Τελευταία όμως, αποδείχθηκε πως ο τροπικός κοριός Cimex hemipterus, μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια της τρυπανοσωμίασης, η οποία προκαλείται από διάφορα είδη του πρωτόζωου trypanosoma, και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Η βασική όμως επίπτωση που έχει μια προσβολή από κοριούς είναι οι δερματικές αλλεργίες και η επακόλουθη ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εκνευρισμό και αυπνίες. Η κατάσταση αυτή εντείνεται στις περιπτώσεις ημιτελών εφαρμογών καταπολέμησης.
Τα τσιμπήματα των κοριών εμφανίζονται ως ερυθρά στίγματα, σε διάφορα μέρη του σώματος, συνήθως ανά τρία. Αρχικά δεν παρατηρείται σε πολλούς κάποια δερματική αντίδραση του ανοσοποιητικού, με την πάροδο των τσιμπημάτων όμως αρχίζει μια καθυστερημένη αντίδραση του δέρματος στα τσιμπήματα, της τάξεως των μερικών ωρών. Στην συνέχεια των τσιμπημάτων συνυπάρχει η άμεση δερματική αντίδραση, ενώ σε περαιτέρω τσιμπήματα επικρατεί η άμεση δερματική αντίδραση, Τέλος, σε περαιτέρω έκθεση τσιμπημάτων μπορούμε να δούμε κατάσταση ανοσίας ή, σε κάποιους μια υπερευαισθησία με γενικευμένη αλλεργική αντίδραση. Σε γενικές γραμμές τα τσιμπήματα για μια εταιρεία απεντομώσεων δεν πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο αναγνώρισης προσβολής, από την στιγμή που υπάρχουν και άλλοι λόγοι εμφάνισης εξανθημάτων.
(Με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων)
Έρευνες έχουν δείξει πως όλα τα στάδια των εντόμων θανατώνονται στις υψηλές θερμοκρασίες. Ο κοριός δεν αποτελεί εξαίρεση, μάλιστα θεωρείται ένα έντομο αρκετά ευάλωτο στην αύξηση της θερμοκρασίας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως στους 48 βαθμούς Κελσίου, σε 70 λεπτά, θανατώνονται όλα τα στάδια ανάπτυξης. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται ο αναγκαίος χρόνος για την θανάτωση μειώνεται. Ο θάνατος οφείλεται στην ραγδαία αφυδάτωση τους και στην αποδόμηση των πρωτεϊνών τους. Η διαδικασία αυτή δεν υπόκεινται σε γονιδιακό έλεγχο, αλλά βασίζεται στις φυσικοχημικές ιδιότητες των πρωτεϊνών, για τον λόγο αυτό τα έντομα δεν μπορούν να αναπτύξουν γενετική αντοχή όπως με τα διάφορα χημικά σκευάσματα.
Τα πλεονεκτήματα της θερμικής καταπολέμησης:
Η PEST SHIELD σας προτείνει σχετικά με την θερμική καταπολέμηση τον θερμικό θάλαμο ZappBugRoom.
Ψύλλοι - Τσιμπούρια
Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια περιστασιακά εισβάλουν στους χώρους μας και δυστυχώς, μετά τα κατοικίδια, είναι πιθανή ένδειξη παρουσίας τρωκτικών, των οποίων μεταφέρουν ασθένειες. Με την χρήση της ειδικής αναρροφητικής σκούπας της ATRIX, μειώνουμε δραστικά τον πληθυσμό τους, ενώ με την χρήση συσκευής υπέρμικρου όγκου, διαχέουμε το ειδικό φάρμακο, το οποίο περιέχει και ρυθμιστή ανάπτυξης, ομοιόμορφα σε όλο τον χώρο, για καλύτερο αποτέλεσμα.
Τα ξυλοφάγα έντομα, που προσβάλουν τις κατοικίες μας, απαντώνται κυρίως στα κολεόπτερα, στα ισόπτερα και εν μέρει στα υμενόπτερα.
Είναι έντομα που διανύουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα στο ξύλο, προκαλώντας καταστροφές.
Η PEST SHIELD σε συνεργασία με τι Τμήμα Εντομολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών σας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την καταπολέμηση των ξυλοφάγων:
Αναγνώριση: Πριν από κάθε εφαρμογή, αναγνωρίζουμε το είδος του εντόμου που ευθύνεται για την προσβολή.
Εφαρμογή: Οι δυνατότητες που σας δίνουμε εξαρτώνται από το είδος του εντόμου, το προσβεβλημένο αντικείμενο και τις ανάγκες σας:
Απώθηση πτηνών
Τα πουλιά και ειδικά τα περιστέρια, αποτελούν πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας για τον άνθρωπο της πόλης. Είναι φορείς πολλών ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν από τα περιττώματά τους, αλλά και από τα διάφορα αιμομυζητικά έντομα που ζουν πάνω τους και μπορεί να μας τσιμπήσουν (για παράδειγμα το τσιμπούρι Argas reflexus).
Για τον λόγο αυτό, οι φωλιές τους αλλά και τα σημεία που χρησιμοποιούν για να κουρνιάσουν, είναι εστίες μόλυνσης.
Εμείς, μετά από προσεκτική παρακολούθηση του πληθυσμού, θα επιλέξουμε τον καταλληλότερο τρόπο για να εμποδίσουμε την πρόσβαση στις φωλιές και θα καταστήσουμε αφιλόξενα τα μέρη που κουρνιάζουν ή στέκονται.
Χρησιμοποιούμε ειδικά επώνυμα δίχτυα και ακίδες κατασκευασμένα από γνωστές βιομηχανίες του εξωτερικού.
Βιολογία
Τα μυρμήγκια (Hymenopterae: Formicidae), αποτελούν μία πολυπληθή ομάδα με πάνω από 11800 είδη. Ειδικά στην Ελλάδα, η ομάδα αυτή εμφανίζει μεγάλη βιοποικιλότητα.
Τα μυρμήγκια είναι ευκοινωνικά έντομα. Αποτελούνται από την ή τις βασίλισσες, οι οποίες έχουν μοναδικό σκοπό την αναπαραγωγή και τις εργάτριες οι οποίες αναζητούν την τροφή, ταΐζουν τις προνύμφες, επεκτείνουν την φωλιά και την υπερασπίζονται.
Οι εργάτριες αναζητούν την τροφή τους σε υγρή ή ξηρή μορφή. Κατόπιν, ταΐζουν την βασίλισσα και τις προνύμφες με την χωνεμένη τροφή από το στομάχι τους, μία διαδικασία που ονομάζεται τροφάλλαξη. Αυτή την ιδιαιτερότητα εκμεταλλευόμαστε στην Pest Shield, εφαρμόζοντας ειδικά gel, με σκοπό να πλήξουμε την βασίλισσα και τις προνύμφες.
Τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταξύ τους με χημικά σήματα: ένα από τα πιο κοινά είναι αυτό που χρησιμοποιείται για το μαρκάρισμα της διαδρομής από την αποικία στην πηγή τροφής και παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση μίας προσβολής.
Μία αποικία, αρχικά, δημιουργείται από μία βασίλισσα, η οποία γεννά και θρέφει την πρώτη γενιά. Για πολλά χρόνια, 6-7 περίπου, όλη η ενέργεια της αποικίας δαπανάται στην αύξηση των ατόμων που την απαρτίζουν. Στην συνέχεια θα δημιουργηθούν τα φτερωτά αναπαραγωγικά μυρμήγκια που θα φτιάξουν νέες αποικίες.
Η αποικία μπορεί να έχει μία, ή περισσότερες βασίλισσες. Πολλά είδη που εισβάλουν στα σπίτια είναι πολυγυνικά (έχουν πολλές βασίλισσες).
Πολλά μυρμήγκια φωλιάζουν στο έδαφος, σε δέντρα ή σε πεσμένους κορμούς δέντρων και γενικά σε ξύλα. Όμως, ορισμένα από αυτά που εισβάλουν σε σπίτια, μπορούν να φωλιάσουν σχεδόν οπουδήποτε, όπως σε πρίζες, κασώματα και αλλού. Κάποια από τα πολυγυνικά είδη που εισβάλουν σε κτίρια, είναι πιθανό να δημιουργήσουν μία υπεραποικία, δηλαδή μιά αποικία χωρισμένη σε υπομέρη, με φωλιές σε διαφορετικά σημεία. Τα μέλη της υπεραποικίας αναγνωρίζονται μεταξύ τους ως μέλη της ίδιας ομάδας. Αν κάποιο κομμάτι αποκοπεί, έχει καλές πιθανότητες να επιζήσει ως ξεχωριστή αποικία. Δυστυχώς, αυτή την ιδιότητα εκμεταλλεύονται κάποια είδη της πόλης για να επικοίσουν νέα μέρη.
Γενικά τα είδη που εισβάλουν στα κτίρια χαρακτηρίζονται από τα εξής:
Η μεταφορά αποικιών μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
Μερικά κοινά γένη που απαντώνται σε κτίρια στην χώρα μας είναι : Camponotus, Linepithema, Monomorium, Crematogaster, Pheidole, Lasius, Formica και άλλα.
Η αναγνώριση του είδους είναι σημαντική για την επιτυχία της διαχείρισης μιάς προσβολής από μυρμήγκια. Κάθε είδος έχει την δική του βιολογία και συμπεριφορά, οι οποίες καθορίζουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της προσβολής.
Στην Pest Shield, χρησιμοποιούμε το κατάλληλο στερεοσκόπειο και ειδικές κλείδες για την αναγνώριση του είδους.
Οι εφαρμογές σε εσωτερικό χώρο περιλαμβάνουν την χρήση ειδικού τροφοελκυστικού gel με σκοπό την προσβολή της βασίλισσας, ενώ ο προσεκτικός οπτικός έλεγχος στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου, θα αναδείξει πιθανές φωλιές και διαδρομές των εργατριών. Διενεργούμε υπολλειματικούς ψεκασμούς σε περίπτωση εξωτερικής φωλιάς, καθώς και για την αποκοπή των διαδρομών.
Επίσης, σας δίνουμε τις κατάλληλες συμβουλές αναφορικά με ενδεχόμενες «αδυναμίες» του κτιρίου και την καλύτερη διαχείρισή του για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών.
Ορισμένα είδη χαρακτηρίζονται ως ξυλοφάγα, διότι μπορούν να διανοίξουν στοές και να φωλιάσουν μέσα σε κατασκευαστική ξυλεία (Camponotus, Crematogaster κτλ). Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθούμε τη μέθοδο που συνάδει γενικά με την αντιμετώπιση των ξυλοφάγων, ενώ διενεργούμε και θερμική επεξεργασία.
Τερμίτες
Οι τερμίτες αποτελούν το πλέον επικίνδυνο ξυλοφάγο έντομο παγκοσμίως. Ως τερμίτες αναφέρονται διάφορες οικογένειες με χιλιάδες είδη ανά τον κόσμο.
Είναι κοινωνικά έντομα, αποτελούμενα από ένα βασιλικό ζεύγος, πολυάριθμους εργάτες και στρατιώτες. Υπάρχουν επίσης και άτομα έτοιμα να αντικαταστήσουν το βασιλικό ζεύγος, εφόσον αυτό χαθεί ή εγκαταλείψει την φωλιά και αυτό επιτυγχάνεται μέσω χημικών σημάτων. Οι εργάτες είναι αυτοί που προκαλούν την ζημιά στις ξύλινες κατασκευές, κατά τις εξορμήσεις τους για τροφή. Το γεγονός ότι είναι φωτόφοβα έντομα, καθιστά την προσβολή αθέατη, ως ότου η κατασκευή καταρρεύσει.
Στην Ελλάδα απαντώνται δύο τύποι τερμιτών. Το γένος Reticulitermes spp και ο Kallotermes flavicollis. Το δεύτερο φτιάχνει τις φωλιές του μέσα σε ξύλα μεγάλου μεγέθους και οι αποικίες του είναι ολιγάριθμες. Αν και δεν αποκλείεται η προσβολή από το συγκεκριμένο είδος, θεωρείται πιο σπάνια σε σχέση με τον Reticulitermes.
O Reticulitermes, ανήκει στους λεγόμενους υπόγειους τερμίτες, χτίζει την φωλιά του κάτω από το χώμα και οι αποικίες του είναι τεραστίων διαστάσεων. Οι εργάτες του γένους αυτού είναι σε συνεχή εξερεύνηση προς εύρεση τροφής και είναι ακριβώς αυτοί που ευθύνονται για τις προσβολές.
Στις ΗΠΑ αναφέρονται ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων από τους τερμίτες γενικά. Στην Ελλάδα οι προσβολές αφορούν διάφορες ξύλινες κατασκευές, τις οποίες σε σύντομο διάστημα μπορούν να καταστρέψουν τελείως.
Η PEST SHIELD σας βοηθήσει να τους αντιμετωπίσετε με δύο τρόπους:
“Η Pest Shield είναι σε διαδικασία πιστοποίησης με βάση το πρότυπο ISO 9001:2008”.
Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας,
θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.
Σφάλμα, φαίνεται πως κάτι πήγε στραβά.
Παρακαλώ, προσπαθήστε ξανά.
All Rights Reserved
PEST SHIELD - Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies | Πολιτική προστασίας δεδομένων | Powered By Vrisko.gr